МЕШОВИТЕ патроле војске и полиције, које појачано контролишту гранцу Србије са Македонијом и Бугарском, према првим информацијама, дају резултате. У понедељак преко Прешева је ушло свега 37 људи из Македоније, док је из Бугарске евидентирано мање од 20. Ове бројке су, кажу у Центру за заштиту и пружање помоћи тражиоцима азила, скоро дупло мање него током прошле недеље, када је дневни просек био између 150 и 200 људи.
Познаваоци прилика, међутим, упозоравају да ови први показатељи могу да дају и погрешну слику. Јер, сва је прилика да кријумчари тренутно "снимају" ситуацију на терену, како би пронашли "рупе" у постојећем систему заштите. Ако их и када открију, број имиграната опет би могао да порасте.
У полицији и војсци, ипак, наводе да ће се жестоко обрачунати са кријумчарима и да им неће дозволити да илегалним путевима "убацују" људе на територију Србије. Мешовите патроле предводе припадници војске, који кажу да је још рано за процене ситуације.
- У последња 24 сата видимо мање људи него прошле недеље, али то може да значи и да су кријумчари људи постали опрезнији
- каже Радош Ђуровић, из Центра за пружање помоћи тражиоцима азила.
Он потврђује и да је на српско-мађарској граници више стотина људи. У зависности од дана до дана, процене се крећу од 600 до 1.000. Има их и по прихватним центрима, али и у парковима у Београду. Већина је изнурена, а према Ђуровићевим речима, пошто се избеглице сада дуже задржавају у нашој земљи, са њима треба психолошки радити да не би долазило до трагедија, као последњих дана у Немачкој.
- Од петка по подне нисмо ништа окусили и нећемо све док Мађари не отворе границу и не пусте нас да уђемо! У целој Европи границе су отворене, једино је Мађарска затворена. Зар ми за њих нисмо људи - пун беса и горчине, на течном енглеском језику, каже нам Хакир (34) из Авганистана, један од 130 мушкараца који на ничијој земљи код прелаза Хоргош штрајкују глађу и чекају да уђу у Мађарску.
Александар Вулин са мигрантима у Суботици
Имигранти одбијају понуђену храну, бацају је на гомилу, не желе да уђу у шаторе, а једини спас од јулске врелине су им црвени качкети. Иако седи завијених ногу због инфицираних рана и жуљева, његов две године млађи сународник, Асиф, са истим жаром додаје да од преласка границе неће одустати. Макар преко "зелене" линије.
- У Грчкој сам предао папире за азил и то су нас на превару наговорили, али нисам желео тамо да останем већ сам продужио ка Србији и Мађарској - каже покушавајући да устане.
Он хоће, али живе ране не дају. Само што смо се одмакли од њега, на другом крају ледине на којој седе на 35 степени, створио се метеж.
- Упомоћ, Сали не дише! Дајте воде брзо - повикала су двојица младића и отрчала по помоћ до дежурне екипе "Лекара света".
Човек је колабирао од глади, врућине и умора, једва да је давао знаке живота. Док је лекарка покушавала да га поврати, само десетак метара даље један човек је доживео епилептични напад. У помоћ је, ипак, морала да притекне екипа Хитне помоћи из Хоргоша.
- Имају снажну вољу, али бојим се да ће тела посустати и само се надам да неће доћи до трагедије - одмахујући главом додаје Асиф.
Само стотинак метара даље од њих смештен је импровизовани камп где на легалан улазак у Мађарску чека око пет стотина људи, махом породица са малом децом. Већ на првом кораку наилазимо на препуне контејнере и непријатан мирис, што и није чудно јер је овим људима доступна само једна чесма.
Мађарске власти дневно пуштају 14 породица и једног самца, тако да не чуди све већа гужва која се створила тик уз бодљикаву жицу.

НОВИНАРКА АДИН ЈОШ ЧЕКА
На самом улазу у камп срећемо Адин, новинарку из Авганистана, која са мужем и двоје деце већ 22 дана стрпљиво чека да преда папире.
- Када сте ми прошли пут пожелели да што пре стигнемо на ред, рекла сам вам да ћемо се поново видети и била сам у праву. Чекамо јер другог излаза немамо - каже Адин, не губећи наду да ће њен захтев за азил у Мађарској бити прихваћен. - Хране имамо довољно, добијамо сва три оброка, али вода је велики проблем јер се данима не туширамо. Врућина је и највише се плашим да не дође до неке заразе.
НЕЋЕ БИТИ СИЛЕ
ПРИЛИКОМ посете Прихватном центру у Суботици Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, изјавио је да је у Србији тренутно близу 3.000 миграната и да опада број улазака у нашу земљу из Македоније и Бугарске. Он је још истакао да према мигрантима који штрајкују глађу на граници са Мађарском неће бити употребљeне сила докле год су мирни.
                       = извор Новости