ПЕТ ГОДИНА ОД

ПЕТ ГОДИНА ОД
ХВАЛА, Mr Googl!

Тзв. МОГУЋЕ И НЕМОГУЋЕ ЛИНИЈЕ - Књижара на ваздушним колосецима



уторак, 26. јул 2016.

Појава микродржаве „Либерланд“ на граници између Србије и Хрватске....

SS_Trading_Icon_George_Soros


Појава микродржаве „Либерланд“ на граници између Србије и Хрватске указује на могућност да су специјалисти за провокацију и дестабилизацију, а на парама изазивача проблема по целом свету – милијардера Џорџа Сороша, изнашли да концепт микродржава може добро послужити ка средство за даљу „балканизацију“ ионако претерано сегментираног Балканског полуострва. Појава малих либертаријанских држава такође може значити и већу укљученост у међународне послове милијардера и либертаријанаца браће Чарлса и Дејвида Коха, који су већ доста урадили на корпоративизацији владе Сједињених Америчких Држава.

Чешки држављанин Вит Једличка је микродржаву Либерланд прогласио на западној обали Дунава, на територији између Хрватске и Србије. Ова парцела није једина спорна територија – од распада бивше Југославије, јер то су и дунавске Вуковарска ада и Шаренградска ада, на које Хрватска полаже право, али их је Србија већ заузела.

Једличка своје „право“ на Либерланд заснива на праву на „terra nullius“, ничију земљу. Једличка је члан чешке Странке слободних грађана, која заступа десничарску либертаријанску политику и, иако подржава НАТО, супротставља се прописима и законима Европске уније. Странка се залаже за права „ЛГБТ популације“, масовну приватизацију државних служби и легализацију дрога, а против већине пореза и екологије. Иако је њен став о ЕУ и заштити животне средине у супротности са ставовима партија и невладиних организација у Источној Европи које финансира Џорџ Сорош, Странка слободних грађана и Либерланд управо су такве операције какве Сорош и његови поданици воле да подржавају. Сорош у подршци обојеним револуцијама прибегава триковима попут тематских уличних демонстрација и протеста, симболима типа стиснуте песнице, малању у разне боје (црвену, наранџасту, белу, жуту…) и проблематичним групама типа „Пуси рајот“ и ФЕМЕН, све да би посејао раздор и хаос у земљама одређеним за „промену режима“. Међутим, ако су Сорош и групе које подржавају браћа Кох сада открили микродржаве као ново средство за мешање у послове других држава, онда свет, посебно земље са спорним територијама, чекају велике невоље.

Конвенција о правима и обавезама држава (Монтевидео, 1933.) предвиђа да је за државност потребно следеће: стално становништво; дефинисана територија; влада; и спремност за ступање у односе са другим државама. Можда Либерланд на обали Дунава значи да су снаге дестабилизације, оличене у Сорошу и његовим интервенционистичким пријатељима у Обаминој администрацији и ЕУ, откриле да се микродржаве могу употребити за нарушавње међународних норми. Међутим, иако су му претензије на климавим ногама, Либерланд поседује три од четири услова за државу: дефинисану територију, становништво и владу. Четврти захтев, ступање у односе са другим државама, може бити задовољен званичним контактима између Либерланда и наклоњених му званичника из чешке владе. Могуће је и да бивши функционер НАТО-а, садашњи председник Хрватске Колинда Грабар Котаровић, особа која је већ изазвала доста неугодности са иредентистичким пројектом на територији Србије, пријатељски „намигне“ Либерланду, тек да изазове још проблема између Загреба и Београда.

Већина микродржава које су основане у протеклих 50 година су били безопасни, углавном шаљиви подухвати. „Кнежевина Силенд“, коју је 1972. године у Северном мору на напуштеном бетонском утврђењу из доба Другог светског рата прогласио један британски држављанин управо је такав случај. Такве „нове“ земље, као Себорга у зеверозападној Италији, покрајина Хат ривер у Аустралији и Република де ла Конча на Флоридским острвима можда јесу привукле нешто пажње филателиста, нумизматичара, туриста и оних који скупљају нове пасоше, али не и међународних штеточина повезаних са Сорошем и ЦИА. Међутим, искоришћавање иредентистичких прилика на експлозивној граници између Хрватске и Србије, и позивање на доктрину „terra nullius“ – опасна је игра, јер у региону бивше Југославије окуженом позивима на даљу, и највероватније крваву, балканизацију, већ постоје покрети који би да се Војводина као мултиетничка држава одвоји од Србије, да се од Македоније отцепе територије са већинским албанским становништвом и придруже или Косову или „Великој Албанији“, и покрети који се залажу за независност муслимана у српској области Санџак. („Косово“ и „Санџак“ су називи које, ето, користи и аутор, што говори колико нам недостаје ваљаних текстова наших аутора на страним језицима – прим. прев.)

Интереси који стоје иза Либерланда добили су подршку чешке Грађанске демократске странке бившег чешког председника Вацлава Клауса, и чешке Пиратске странке која делује у склопу Пиратске странке Европе, углавном сагласне са циљевима Џорџа Сороша. И грантовима Сорошевог Фонда за отворено друштво, наравно.

Иако творци Либерланда тврде да ће њиме владати из „престонице“ Либерполиса, слично Лихтенштајну и Монаку, они својом земљом „на коју нико не претендује“ не владају као што се то чини у те две, ипак, државе. Промотери Либерланда су за своју националну валуту узели биткоин, а ускраћивање држављанства „комунистима“ ће их свакако омилити Сорошу и браћи Коен.

Изгледа да газде Либерланда имају исте циљеве као суоснивач Пејпала милијардер Питер Тил, који је рекао да планира да створи своју „плутајућу националну државу“ на 200 миља од Сан Франциска – државу која ће бити либертаријански рај. Плутајућа платформа на дизел погон ће имати неких 270 становника, али је планирано да „Либертаријанско острво“ – Либерланд на мору, је ли – буде само једно од стотина сличних платформи, са милионима становника до 2050. године. На Либертаријанском острву неће бити ограничења у погледу оружја, и неће бити социјалне и здравствене заштите, биће без опорезивања и минималних надница.

Слична микродржава – превара догодила се на Тихом океану 1972. године, када је литвански емигрант и милионер који се у Лас Вегасу обогатио на некретнинама најавио да ће изградити вештачко острво на потопљеном гребену Минерва у јужном Пацифику. Као и Либерланд, „Република Минерва“ је требало да буде без опорезивања, социјалне и здравствене заштите, државних субвенција – либертаријански рај. Године 1971., барже песка просуте на гребен су обезбедиле довољно „плаца“ да се изгради кула и на њу истакне застава. Минерва је, као и Либерланд, имала своју валуту. Све лепо и красно, али Краљевина Тонга онда објави да је гребен њена територија и посла мале полицијске снаге које су с куле скинуле заставу Републике Минерве и подигле своју, Краљевине Тонге. Група Американаца је 1982. године покушала да поново заузме Минерву, али су их отерале тонгоанске снаге.

Фондација Оливера Феникса је оптуживана за сарадњу са ЦИА. Јер после неуспеле „шеме“ с Минервом, на ред је дошло острво Абако, покушала је да га отцепи од Бахама, када је британска колонија 1973. постала независна држава. Међутим, иако је већинским белим становништвом Абака владала црначка влада из Насауа, побуна се завршила неуспешно. Затим, када је Вануату на Пацифику 1980. године од Француске и Велике Британије требало да добије независност, Оливер и ортаци су извели неуспешан покушај сецесије острва Еспирито Санто, проглашавајући Републику Вемерана. Побуна је била кратког века, али су завереници наставили даље, јер су били повезани са другим десничарским америчким групама и њиховим и ЦИА-ним акцијама на дестабилизацији Кариба и Африке. А што се тиче ЦИА и Вануатуа, њу је тамо бринуо премијер, отац Валтер Лини, због својих левичарских уверења и зато што је заговарао несврстану политику државе…

Настанак Либерланда на српско-хрватској граници, граници на коју неки гледају као на „линију фронта“ између НАТО-а и Русије, може значити да ће Сорошева мрежа у Источној Европи микродржаве и олако тумачење Конвенције из Монтевидеа користити као нова оружја „меке силе“. Сорошу и његовим покровитељима из америчке „обавештајне заједнице“ не сме се допустити да микродржаве користе као своје најновије оружје за дестабилизовање Источне Европе и других региона где постоје „terra nullius“.

Напомена преводиоца: Пошто се директно тиче Србије, надам се да ће ова Мадсенова ОПОМЕНА наићи бар на онолики одзив колики је имао његов чланак Ћирилизовано: Викторија Нуланд покушала да у Скопљу организује репризу Кијева . А што се тиче „Либерланда“, Танјугову вест једино је, колико је мени познато, пренео „Магацин“:Чех основао Либерланд – нову државу између Србиjе и Хрватске. Не треба се бранити кад те називају „теоретичарем завере“…

Аутор: Вејн Мадсен
Извор: Wayne MADSEN – Increased Soros Destabilization through the Appearance of «Micro-nations» > Increased Soros Destabilization through the Appearance of «Micro-nations» > Strategic-Culture.org – Strategic Culture Foundation
За Ћирилизовано, Магацин, ЕВРОАЗИЈА.ИНФО и СРБИН.ИНФОпревео: Александар Јовановић. = Преузето: извор

Нема коментара:

Постави коментар