МОСКВА - Генерал Генадиј Лопирев из руске Федералне службе за заштиту (ФСО), која је задужена је за заштиту личне безбедности руског председника Владимира Путина и других руских званичника, ухапшен је у петак због сумње да је примао мито, саопштила је портпаролка Истражног комитета Русије Светлана Петренко.
Према речима Светлане Петренко, истрагом је утврђено да је Лопирев примио мито од неколико компанија којима је нудио заштиту приликом конкурисања за државне уговоре о ремонту и изградњи, преноси Спутњик.
Петренко је додала да је Лопирев ухапшен и да му је прочитана оптужница. Генерала су превезли у 94. Гарнизонски војни суд.
АФП наводи да је истрагом утврђено и да је генерал носио „велику суму новца — више од 15,5 милиона долара“.
Лопирев, који је био на челу сектора службе у региону Северног Кавказа, не признаје кривицу, рекао је његов адвокат Руслан Закаљужниј.
Лопирева су ухапсили после унутрашње контроле у одељењима на Кавказу и превезли га у Москву.
У администрацији Сочија демантовали су писање медија о рацијама које су наводно почеле у градској управи после хапшења Лопирева.
Касније је извор из полиције потврдио да истрага у оквиру овог случаја нема везе с градоначелником Сочија Анатолијем Пахомовом.
Лопирев би могао да се суочи са казном до 15 година затвора.